جهاد اقتصادی

·         مقدمه ای بر اقتصاد اسلامی :

1-      پیامبر اکرم فرمودند : «اَللَّهمَّ بارِکْ لَنا فِی الخُبْزِ وَلا تُفَرِّقْ بَیْنَنَا وَبَیْنَهُ، فَلَوْ لَا الْخُبْزُ ما صُمْنا وَلا صَلَّیْنا وَلا أَدَّیْنَا فَرائِضَ رَبِّنَا»

یعنی خداوندا، نان را برای ما با برکت قرار ده، و میان ما و نان جدایی مینداز که اگر نان نباشد نه می توانیم نماز گزاریم نه روزه بداریم و نه دیگر واجبات الهی را انجام دهیم

آیت الله جوادی آملی می فرماید : منظور از «خبز» نان در مقابل پنیر نیست، بلکه همان اقتصاد است که امسال به نام جهاد اقتصادی نامگذاری شده است.

2-      نامگذاری سه سال گذشته توسط مقام معظم رهبری ( مد ظله ) مکمل یکدیگرند : 1- سال اصلاح الگوی مصرف 2- سال همت مضاعف و کار مضاعف 3- سال جهاد اقتصادی

3-      جهاد با تمام انواعش مورد تاکید خدا و روایات می باشد .

·         جهاد اصغر : شامل جهاد با مال ، با جان و با زبان است و در مبارزه با دشمن خارجی استفاده می شود .

·         جهاد کبیر : جهاد فرهنگی ااست . فَلَا تُطِعِ الْکَافِرِینَ وَجَاهِدْهُم بِهِ جِهَاداً کَبِیراً ‏پس ( در تبلیغ رسالت و دعوت به حق ، استوار و کوشا باش و ) از کافران اطاعت مکن ( و به دنبال هوسها و خرافات ایشان مرو ) و با ( اسلحه ) قرآن با آنان جهاد بزرگ ( و همه جانبه تبلیغاتی ) را بیاغاز .‏ سوره فرقان آیه 52

·         جهاد اکبر هم مبارزه با نفس می باشد .

4-      نامگذاری سال 1390 به عنوان سال جهاد افتصادی به علت بحران اقتصادی در کشور نیست ، هر ساله به تناسب نیاز کشور ، برای سال یک نام گذاشته می شود و مسیر عمومی کشور مشخص می گردد و لی دشمن برای اینکه مردم را دچار یأس و ناامیدی کند این شبهه را پراکنده نموده است .

·         اهداف نامگذاری سال 1390 به عنوان جهاد اقتصادی .

1-      رهبر انقلاب در شهریور ماه 1389 بحثی را مطرح نمودند تحت عنوان اقتصاد مقاومتی (ان زمان هنوز از یارانه ها خبری نبود )  http://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=10077&q=

2-      اقتصاد مقاومتی یعنی اینکه دشمن را در عرصه اقتصاد حاضر ببینید و جهاد را شروع کنید ، به عنوان مثال عرض می کنم ، اگر شکم شما پر باشد ، هوا هم گرم باشد به شما بگویند دور استادیوم را یک دور بدوید ، چند دور میدوید ؟  حال فرض کنید شرایط همان است و یک گرگ نیز دنبال شماست ، ان زمان چند دور می دوید ؟ مقاومت یعنی مثل مورد دوم که فکر کنید گرگی گرسته (دشمن ) حاضر است و حالا شما باید جهاد کنید .

·         اهداف جهاد اقتصادی :

1-      الگو شدن جمهوری اسلامی ایران نه تنها برای کشورهای اسلامی بلکهبرای تمام کشورهای دنیا . ما معتقدیم کشور ما زمینه ساز ظهور حضرت حجت ابن الحسن (عجل الله تعالی) می باشد و اگر بخواهیم کشور را الگو کنیم باید در تمام زمینه ها و از جمله اقتصاد باید اول باشد .

2-      بی اثر کردن تحریم اقتصادی وَ قَالَ علی (علیه السلام)
رُدُّوا الْحَجَرَ مِنْ حَیْثُ جَاءَ فَإِنَّ الشَّرَّ لَا یَدْفَعُهُ إِلَّا الشَّرُّ . سنگ را از همان جایى که آمده، باز گردانید ، که شر را جز شر پاسخى نیست.حکمت 314 نهج البلاغه  این یعنی دشمن از هر جا وارد شد از همان جا و از راه خودش دفع کنید ، ما باید فتنه تحریم اقتصادی را با جهاد اقتصادی و پویایی اقتصادی باز گردانیم .

3-      کسب عزت  حضرت زهرا (س) در خطبه فدکیه می فرمایند : فرض الله الجهاد عزاً للاسلام  خداوند جهاد را برای عزت اسلام واجب کرده است .

4-      تقویت پایه های ایمان :  حضرت علی (ع) در حکمت 31 نهج البلاغه که مفصل هم هست می فرمایند : ...الْإِیمَانُ عَلَى أَرْبَعِ دَعَائِمَ عَلَى الصَّبْرِ وَ الْیَقِینِ وَ الْعَدْلِ وَ الْجِهَادِ...  شناخت پایه هاى ایمان : ایمان بر چهار پایه استوار است : صبر ، یقین ، عدل و جهاد... همچنین پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله ) می فرمایند « من لا معاش له لامعادله». بحارالانوار، ج 6، ‌ص 295. و در جای دیگر می فرماید :  اِنْ یَکُنِ الشّغْل مَجْهَدَةً فَالَفراغُ مَفْسَدَةٌ.
اگر کار و اشتغال، زحمت دارد، بیکارى هم فسادانگیز است. میزان الحکمه، ج 7، ص 459.

5-      مبتلا نشدن به دوری از رحمت خدا  در حدیث پیامبر داریم که فرمودند : «من وجد ماءً و تراباً ثم افتقر فابعده اللّه. » کسانی که آب و خاک دارند و تولید ندارند ، از رحمت خدا به دورند .

6-      رسیدن به  استقلال :  جهت توضیح به آیه نفی سبیل مراجعه نمایید  ایه 141 سوره نساء؛«لن یجعل الله للکافرین علی المسلمین سبیلا»«خداوند تسلطی برای کافرین بر مسلمین، قرار نداده است.» پیامبر (صلی الله ) فرمود : ملعون من ألقی کَلَّه علی الناس» لعنت شده است کسیکه کارخود را به دیگری واگذار کند بحار، ج 74، ص 140.  توضیح اینکه اگر بخواهیم بده و بستان طبیعی با دیگر کشورها داشته باشیم ، اشکال ندارد ولی در کلام ائمه اطهار(ع) و خداوند تبارک و تعالی وارداتی کهاستقلال ما را زیر سوال ببرد اشکال دارد .

·         راههای تحقق جهاد اقتصادی

1-      همه خود را مسئول بدانیم . کلکم راء و کلکم مسئول عن رعیته  و هر کاری که در اینمورد از دستمان بر می اید انجام دهیم .

2-      پرهیز از شعار گرایی : جهاد اقتصادی زمانی محقق می شود که کارکنیم . زید نان خریده بود، دید شخصی کنار کوچه گریه می کند ،زید پرسید چرا گریه می کنی ؟ گفت من نان ندارم و گرسنه ام ، زید شروع کرد به گریه کردن و همدردی نمودن با وی ، شخص گفت : خب یک تکه نان خود را به من بده تا من هم گرسنه نباشم تو هم گریه نکنی ! زید گفت نه ! تا فردا برایت گریهمی کنم ولی نان نمیدهم ! مقصود اینکه شعار ندهیم و عمل جهادی انجام دهیم .

3-      همت : «المرء بهمته لابقنیته» «شخصیت آدمی به همت اوست نه به مال و اندوخته اش». امام علی (ع) غررالحکم باب الهمه . همت یعنی ما می توانیم .

4-      تلاش : لیس للانسان الا ما سعی  و اینکه براى انسان جز حاصل تلاش او نیست سوره نجم آیه 39 . موسی بن عمران (ع) از خدا سوال کرد مبغوض ترین بنده کیست ؟ خدا فرمود کسی که دو خصوصیت دارد : 1- شب مانند مردار است 2- روز را به بطالت می گذراند . پس کسی که تلاش نکند مبغوض خداست .

5-      برنامه ریزی : پیامبر اکرم (ص) می فرماید : از فقر امتم نمی ترسم ، اما از سوء تدبیر بر ایشان می ترسم .  سوء تدبیر یعنی عدم برنامه ریزی . همچنین امام باقر(ع) می فرماید تمام کمالات در این 3 مورد است 1- دین شناسی 2 تحمل مشکلات 3- برنامه ریزی در زندگی  این یعنی تلاش و همت مضاعف در زندگی داشته باشیم .

6-      اصلاح الگوی مصرف : به دلایلی که می آوریم باید الگوی مصرف را اصلاح نمود : 1- تحقق فرموده رهبری 2- حفظ منابع : در کتاب اسلام الگوی مصرف نوشته دکتر علی اکبر کلانتری می خوانیم : در یک سال 65% تولیدات مواد کشاورزی ما بوده و 35% ضایعات !!! 3- جلوگیری از ضایعات . 4- حفظ سلامتی : در همان کتاب می خوانیم : در ایران مصرف روغن 40% بیشتر از اروپاست و این یعنی مواظب سلامتی خود باشید ، در خطر است...