در ماه مبارک رمضان ، رژیم غذایی ما نباید به نسبت قبل خیلی تغییر کند و در صورت امکان باید ساده باشد . رژیم غذایی همچنین باید طوری تنظیم شود که بر روی وزن تأثیر زیادی نداشته باشد . البته اگر فرد دچار اضافه وزن می باشد ، ماه رمضان فرصت مناسبی است تا وزن به حالت طبیعی برگردد .
با توجه به ساعات طولانی ناشتا بودن ، باید غذاهایی را مصرف کنیم که به کندی هضم می شوند مثل غذاهای حاوی فیبر زیاد . غذاهای دیرهضم معمولاً چند ساعت در دستگاه گوارش می مانند در حالیکه غذاهای سریع الهضم فقط 1 تا 2ساعت در معده باقی می مانند .
غذاهای دیر هضم
* غذاهای دیر هضم عبارتند از : حبوبات و غلات مثل جو ، گندم ، جو دوسر ، لوبیا ، عدس ، آرد، غلات برنج با پوست و غیره ( که کربوهیدراتها نامیده می شوند ) .
غذاهای سریع الهضم
* غذاهای سریع الهضم عبارتند از : غذاهایی که حاوی قند ، آرد سفید و غیره هستند ( که به این گروه کربو هیدراتهای تصفیه شده گفته می شود ).
غذاهای فیبردار
* غذاهای حاوی فیبر
عبارتند از : غذاهای حاوی سبوس ، گندم سبوس دار ، غلات و
حبوبات ، سبزیها مانند لوبیای سبز ، نخود ،ذرت ، اسفناج
، برگ چغندر ، میوه های با پوست ، میوه خشک شده مثل برگه
زردآلو ، انجیر ، آلو خشک ، بادام و غیره .
* غذاهای مصرفی باید در حالت تعادل با یکدیگر باشند . و از
همه گروههای غذایی مثل میوه ، سبزیجات ،گوشت ، مرغ ، ماهی
، نان ، حبوبات و محصولات لبنی در رژیم غذایی باید وجود
داشته باشد . غذاهای سرخ شده باید محدود شوند زیرا باعث
عدم هضم ، سوزش سردل و اختلال در وزن می شوند .
از چه چیزهایی پرهیز کنیم ؟
* 1 - غذاهای سرخ
کردنی و چرب
* 2- غذاهای حاوی قند زیاد
* 3 - خوردن غذای زیاد بخصوص هنگام سحر
* 4 - خوردن چای زیاد هنگام سحر ، چای باعث افزایش ادرار
شده و از این طریق نمک های معدنی که در طول روز بدن به
آنها نیاز دارد دفع می شوند .
* 5 - سیگار : اگر شما نمی توانید سیگار را به یکباره قطع
کنید از هفته های قبل از ماه رمضان شروع به مصرف کم آن
کنید .
چه غذاهایی را مصرف کنیم ؟
* 1 - مصرف کربوهیدراتهای مرکب در سحر که مدت طولانی تری هضم می شوند و باعث می شوند که شما کمتر گرسنه شوید .
* 2- حلیم یک منبع عالی پروتئین بوده و از غذاهائی است که دیر هضم می شود .
* 3- خرما یک منبع عالی قند ،فیبر ، کربوهیدرات ، پتاسیم و منیزیوم می باشد .
* 4- مغز بادام غنی از پروتئین و فیبر بوده و حداقل چربی را دارا می باشد .
* 5- موز یک منبع خوب پتاسیم ، منیزیوم و کربو هیدرات می باشد .
* 6-مصرف زیاد آب یا آب میوه در صورت امکان در فاصله بین افطار و زمان خواب باعث تأمین آب مورد نیاز بدن می شود .
یبوست
* یبوست می تواند باعث
ایجاد بواسیر و شقاق های دردناک مقعد شود و باعث سوء هاضمه
به همراه نفخ می شود .
* علل یبوست : مصرف کربوهیدراتهای تصفیه شده ، مصرف کم آب
و میزان ناکافی فیبر در غذا از علل عمده یبوست می باشند .
* درمان : اجتناب از مصرف زیاد کربوهیدراتهای تصفیه شده ،
افزایش مصرف آب ، استفاده از سبوس در نانها ، استفاده از
آردهای قهوه ای .
سوء هاضمه و نفخ
* علل : پرخوری ، مصرف زیاد غذاهای چرب و سرخ شده ، غذاهای تند و غذاهایی که ایجاد نفخ می کنند مثل تخم مرغ ، کلم ، عدس ، نوشابه های گازدار
* درمان : از پرخوری اجتناب کنید ، آب میوه یا آب بنوشید .
از غذاهای سرخ کردنی اجتناب کنید .
ضعف ( افت فشار خون )
* علائم :افزایش تعریق
، ضعف ، خستگی ، کم شدن انرژی ، سرگیجه بخصوص هنگام
برخاستن ، ظاهر رنگ پریده و احساس افتادن علائم افت فشار
خون می باشند که بیشتر هنگام بعد از ظهر اتفاق می افتد .
* علل : مصرف کمتر مایعات و کاهش مصرف نمک
* درمان : به مکانهای گرم نروید و مصرف نمک و مایعات را
افزایش دهید .
* توجه : افت فشار خون باید با گرفتن فشار خون در هنگام
بروز علائم تأیید شود . افراد دارای فشار خون بالا ممکن
است در طول ماه رمضان نیاز به تنظیم مجدد داروهای خود توسط
پزشک داشته باشند .
سردرد
* علل : عدم مصرف کافئین و تنباکو ،انجام کار زیاد در طول روز ، کم خوابی و گرسنگی که معمولاً در طول روز بیشتر شده و در انتهای روز بدتر می شود . سردرد وقتی با افت فشار خون همراه شود می تواند منجر به سردرد شدید و حالت تهوع قبل از افطار شود .
* درمان : در طول یکی دو
هفته قبل از ماه رمضان بصورت تدریجی کافئین و تنباکو را
قطع کنید . چای سبز و بدون کافئین ممکن است جایگزین خوبی
باشد . همچنین برنامه خود را در طول ماه رمضان طوری ترتیب
دهید تا خواب کافی داشته باشید .
کاهش قند خون
* ضعف ، سرگیجه
، خستگی ،کاهش تمرکز ، تعریق زیاد ، احساس لرز ، عدم
توانائی برای فعالیت های فیزیکی ، سردرد ، طپش قلب از
علائم کاهش قند خون می باشند .
*
علل در افراد غیر دیابتی :خوردن مقدار زیاد قند مثل
کربوهیدراتهای تصفیه شده مخصوصاً در هنگام سحر باعث می شود
که بدن مقدار زیادی انسولین تولید کرده و باعث افت قند خون
بشود .
* درمان :خوردن غذا هنگام سحر و محدود کردن نوشیدنی ها و
غذاهای حاوی قند .
* توجه : افراد دیابتی ممکن است به تنظیم مجدد داروهای خود
در ماه رمضان احتیاج داشته باشند و
باید با پزشک خود مشورت کنند .
انقباضات عضلانی
* علل:مصرف ناکافی غذاهای حاوی کلسیم ، پتاسیم و منیزیوم
* درمان :خوردن غذاهای غنی از مواد معدنی فوق برای مثال :
سبزیجات ، میوه جات ، محصولات لبنی ، گوشت ، خرما
* توجه : افراد تحت درمان فشار خون بالا و افراد دچار سنگ
کلیه باید با پزشک خود مشورت کنند .
زخم معده ، سوزش سردل ، التهاب معده
* افزایش سطح اسید در
معده خالی در ماه رمضان باعث تشدید مسائل فوق می شود . این
شکل بصورت احساس سوزش در ناحیه معده و زیر دنده ها ظاهر
شده و می تواند بطرف حلق گسترش یابد . غذاهای تند ، قهوه و
کوکاکولا این حالت را بدتر می کنند .
* درمانهای طبی برای کنترل سطح اسید در معده وجود دارند
وافراد مبتلا قبل از روزه گرفتن باید با پزشک خود مشورت
کنند .
سنگ کلیه
* سنگ کلیه ممکن است در افرادی که آب کم می نوشند ایجاد شود . بنابراین مصرف زیاد مایعات برای جلوگیری از تشکیل سنگ ضروری می باشد .
درد مفاصل
* علل : در طول ماه رمضان که نمازهای بیشتری خوانده می شود فشار روی مفاصل زانو افزایش می یابد . در افراد مسن و یا افراد دچار التهاب مفاصل این مسئله باعث درد ، سفتی ، تورم و احساس ناراحتی می شود .
* درمان : وزن را کم کنید تا زانوها مجبور نباشند وزن بیشتری را تحمل کنند . قبل از ماه رمضان اندام تحتانی را ورزش دهید تا برای فشار اضافی وارده آماده باشند . آمادگی بدنی باعث می شود تا نماز راحت تر خوانده شود .
باسلاموتبریک فرارسیدن ماه مبارک رمضان ممنون از مطالب ارزشمندشما
سلام
بزرگوارید ُ من هم این ماه عزیز رو به شما و خانواده محترمتان تبریک میگم ُ ان شاءالله در پناه حضرت صاحب الزمان (عج) حاجت روا باشید ...